Bezig met laden...

Logboek

EHang: resultaten van 2e kwartaal 2022

EHang: resultaten van 2e kwartaal 2022

De beursgenoteerde eVTOL onderneming, het Chinese EHang, heeft gisteren zijn resultaten voor het tweede kwartaal 2022 bekend gemaakt. 

EHang was de allereerste eVTOL-ontwikkelaar die op de Amerikaanse aandelenbeurs Nasdaq noteerde. Voordeel van deze notering voor de industrie-watchers, is de informatieverplichting welke de beursautoriteit oplegt aan deze bedrijven. Zo is EHang en intussen ook een aantal andere eVTOL start-ups  (Vertical Aerospace, Archer, Eve, Joby en Lilium) onder meer verplicht om ieder kwartaal een bedrijfsupdate te geven met financiële resultaten. 

 

Aantal verkochte EHang eVTOL's per kwartaal:

kwartaal / jaar 2019 2020 2021 2022
1e 3 9 15 3
2e 14 16 3 8
3e 18 23 8  
4e 26 22 4  
Jaar 61 70 30  

 

Financiële resultaten van 1e kwartaal 2022 vergeleken met 2e kwartaal 2022

in miljoen RMB 1e kwartaal 2022 2e kwartaal 2022
Omzet 5,8 14,6
Bruto winst % 62,5% 67,1%
Oper. winst /verlies (GAAP) (63,8) (74,3)
Oper. winst/verlies (non-GAAP) (41,7) (51,2)
Netto winst/verlies (GAAP) (68,8) (73,9)
Netto winst/verlies (non-GAAP) (40,9) (50,8)
Cash op kwartaaleinde   240,7

 

De omzetstijging is het resultaat van het aantal verkochte EH216 AAV's (+5 stuks). De kosten van de onderneming stegen met 69% in vergelijking met het vorige kwartaal door extra kosten voor de jaarlijkse financiële audit en additionele provisies aangelegd voor openstaande facturen (ook eind vorig jaar werd een belangrijke extra voorziening getroffen voor onzekere debiteuren). Ook de R&D kosten voor de nieuwe modellen en de kosten van de certificatie van de EH216 stegen in het kwartaal.

De beurskoers op Wall Street bleef na de publicatie van de cijfers schommelen rond de $7,4. Ter herinnering: op 12 februari 2021 was het aandeel op zijn record $129.8 waard.

 

Zakelijk hoogtepunten van het tweede kwartaal 2022

 

Certificatie

Sinds de aanvraag van EHang voor de EH216-S 3 Type Certificatie officieel werd aanvaard door de CAAC (Civil Aviation Administration of China) in januari 2021, heeft het bedrijf belangrijke doorbraken bereikt in het certificeringsproces. In februari 2022 heeft de CAAC formeel de speciale voorwaarden voor de EH216-S AAV-typecertificering aangenomen. 

Het CAAC TC-expertteam en EHang hebben overeenstemming bereikt over respectievelijk het project specifiek certificeringsplan en de certificeringsbasis. Naast verwijzingen naar CCAR-23 en vele andere internationaal erkende voorschriften en normen, en conventionele vliegtuigconfiguratiebeheer en luchtwaardigheidservaring, heeft het EHang-certificeringsteam verder onderzoek gedaan naar nieuwe onderwerpen met betrekking tot onbemande systemen, datalink en grondcontrolesysteem, en 13 middelen van naleving uitgewerkt die van toepassing zijn op EH216. We gaan door met het uitvoeren van interne tests en het plannen van de activiteiten voor het aantonen van compliance.

Eerder zei EHang dat het de certificatie van de EH216 verwacht in de tweede helft van 2022. Dit werd nu niet bevestigd.

 

100 Air Mobility Routes Initiative

Gedreven door de strategische planning van de autoriteiten op het gebied van duurzame luchtmobiliteit en slim stadsbeheer, beginnen EHang AAV-oplossingen populair te worden bij lokale overheden in China. EHang wil zo snel mogelijk UAM's inzetten op 100 verschillende routes.

Het operationele team van EHang UAM heeft meer dan 5.700 operationele proefvluchten met de EH216 AAV's ondersteund op 11 operationele locaties in China.

 

Commentaar van CEO Huazhi Hu

Huazhi Hu, oprichter, voorzitter en Chief Executive Officer van EHang, zei: "In het afgelopen kwartaal hebben we uitstekende resultaten behaald met onze inspanningen om ons actief aan te passen aan de macro-omgeving en geleidelijk te herstellen van de voortdurende impact van de heropleving van COVID-19 in China.

Onze unieke en toonaangevende AAV-producten en oplossingen zorgden voor een stijging van het aantal bestellingen, voorbestellingen, leveringen en klanten, met name in de binnenlandse en Zuidoost-Aziatische markten, waardoor de totale omzet op kwartaalbasis steeg en de brutomarge op kwartaalbasis hoog was. We zijn verheugd onze strategische zakelijke en financiële partners uit te breiden, zoals de CP Group in Thailand voor AAV-verkoop en UAM-activiteiten, en de Agricultural Bank of China Guangzhou Branch met indicatieve kredietfaciliteiten van RMB1 miljard voor langdurige samenwerking,

“Belangrijker is dat we zowel de CAAC als ons certificeringsteam dankbaar zijn voor de inspanningen, het professionalisme, de innovatiegeest en de geweldige ondersteuning die onze huidige certificeringsvooruitgang en doorbraak mogelijk hebben gemaakt, waardoor we dichter bij het doel van de EH216-S-typecertificering en een nieuw tijdperk van stedelijke luchtmobiliteit staan.”

 

Onze conclusie: 

EHang blijft een van de meest gevorderde ontwikkelaars op gebied van de bemande en autonome drones. Het bouwt reeds toestellen, zoekt allerlei inzetmogelijkheden voor zijn EH216 (brandbestrijding, logistiek, sightseeing, EMS, etc..) en heeft bij de Chinese luchtvaartautoriteit CAAC een certificatietraject lopen. Of de EH216 eind 2022 zal zijn gecertificeerd is verre van zeker maar blijkbaar is er ook op dat vlak vooruitgang geboekt. Overigens zou de EHang 216 dan de eerste eVTOL ter wereld zijn die een certificatie behaald. 

De resultaten van het tweede kwartaal 2022 zijn financieel niet bepaald schitterend en de stijging van de kosten is geen goed teken. Dat er dit kwartaal weer afboekingen gebeuren over debiteuren uit het verleden zijn volgens ons een indirect bewijs dat de eerste EH216 uitleveringen en dito omzet niet 100% correct waren. Ook eind 2021 werden dergelijke provisies genomen.

Veel zal afhangen van de certificatiedatum van de EH216. De lancering van commerciële diensten met UAV's op geselecteerde locaties in China en de gerelateerde omzet voor 2023 is direct afhankelijk van de certificatiedatum. 

Anderzijds dreigt EHang zijn Nasdaq beursnotering in 2023 of 2024 te verliezen door nieuwe Amerikaanse wetgeving (HFCA act) op bepaalde niet Amerikaanse bedrijven. Zo'n 120 Chinese bedrijven zouden dit risico lopen. EHang poogt alsnog hiervoor een oplossing te vinden.  

We blijven deze startup en pionier in de nieuwe eVTOL-wereld met interesse volgen maar blijven een kritische toeschouwer en zeker geen belegger. 

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *