Bezig met laden...

Logboek

Vertical VX4 gaat voor het eerst van de grond

Vertical VX4 gaat voor het eerst van de grond

Het Britse Vertical Aerospace (Vertical), een wereldwijd luchtvaart- en technologiebedrijf dat baanbrekend wil zijn in de emissievrije luchtvaart, zag zijn VX4 eVTOL (elektrisch verticaal opstijgen en landen) een 'wheels up' vlucht maken in het afgelopen weekend.

Vertical s het eerste Britse bedrijf in meer dan 20 jaar dat vliegtesten start met een bestuurd prototype. Dit moment markeerde een belangrijke mijlpaal, aangezien Vertical met succes vooruitgang blijft boeken door zijn intensief vliegtestprogramma. Het programma zal naar verwachting nog enkele maanden duren, met verschillende stadia die betrekking hebben op het bereiken van grotere hoogten en snelheden en het demonstreren van de overgang van verticale naar horizontale voorwaartse vlucht.

Ingenieurs en vluchttechnici keken toe hoe Vertical Chief Test Pilot, Justin Paines, de controle nam bij de eerste start van het toestel en waarbij de aerodynamische propellers het toestel van de grond in 'hover' brachten.

Chief Test Pilot, Justin Paines, zei nadien: "Deze test vertegenwoordigde het hoogtepunt van vele maanden voorbereiding door ons team en voor het eerst aan het stuur van de VX4 staan was een eer en een trots moment voor ons allemaal.”

Het bedrijf besloot, in tegenstelling tot veel van zijn concurrenten, zijn eerste vliegtests uit te voeren met een piloot aan boord om te bewijzen dat het aan de strengste veiligheidsnormen voldoet. Om dit te mogen doen verkreeg Vertical Aerospace een speciale goedkeuring (Permit To Fly) van de regelgevende instantie, de Britse Civil Aviation Authority (CAA), na test waaruit blijkt dat de vlucht veilig kon worden uitgevoerd.

Dankzij de positieve resultaten van deze vroege test kunnen de teams bij Vertical vol vertrouwen verder werken om de VX4 tegen 2025 te certificeren.

Het bedrijf heeft al meer dan 1.400 voorwaardelijke pre-orders ontvangen van enkele van 's werelds toonaangevende luchtvaartmaatschappijen, operators, verhuurders en toeristengroepen, waaronder Virgin Atlantic, American Airlines, Japan Airlines en Air Asia. Ook het Belgische Flyinggroup heeft 50 stuks VX4 eVTOL gereserveerd bij Vertical. 

Specificaties van de Vertical VX4

  • 4 tilt-rotoren die in horizontale mode zorgen voor het verticaal opstijgen en landen, en in verticale mode zorgen voor de snelle kruisvlucht   
  • Geluid: 100 x stiller dan een helikopter: in kruissnelheid 45 db en in hover 60 db
  • Aandrijving: volledig elektrisch met vermogen > 1MW
  • Maximumsnelheid: 320 km/u
  • Bereik: 160 km
  • Capaciteit: 1 piloot en 4 passagiers 
  • Emissievrij
  • Certificatie zal gebeuren door de EASA & UK CAA
Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *