Bezig met laden...

Logboek

ALERT: EASA dreigt ermee Belgische pilotenlicentie's niet langer te erkennen

ALERT: EASA dreigt ermee Belgische pilotenlicentie's niet langer te erkennen

De Franstalige krant L'Echo kon een brief inkijken van de EASA, het Europese Veiligheidsagentschap voor de Luchtvaart, gericht aan het Belgische Directoraat Generaal Luchtvaart (DGLV). 

In deze brief van maart 2021 wordt DGLV in gebreke gesteld om het problemen op de afdeling Licenties binnen de kortste keren op te lossen. Na een inspectie van EASA was aan het licht gekomen dat "deze dienst niet bij machte is om haar essentiële taken, zoals het opvolgen van de opleidingen en de instructeurs, kortweg het opvolgen van de licentie's van de piloten, uit te voeren".

De directeur van EASA voegt eraan toe dat deze situatie gekend is sinds 2016 en ertoe geleid heeft dat Belgische piloten zich wenden tot de  luchtvaartautoriteiten van andere EASA landen om een licentie van een 'betere kwaliteit' te verwerven.

Als sanctie stelt EASA in het vooruitzicht dat zij de mogelijkheid overweegt om de erkenning van Belgische licenties in de andere EASA landen in te trekken. EASA kent de zware gevolgen voor de piloten en de luchtvaartbedrijven maar stelt dat na drie jaar zonder beterschap deze situatie niet langer tolereerbaar is. EASA had deze mogelijkheid reeds geuit in oktober 2019.

In een reactie die L'Echo kreeg van de bevoegde minister, Georges Gilkinet (Ecolo), stelt deze dat hij na kennis te hebben genomen van deze brief hij een crisiscel heeft opgericht binnen DGLV en dat het actieplan op tafel ligt van de regering. Gilkinet wil DGLV reorganiseren op een antwoord te bieden aan deze uitdagingen van de luchtvaartveiligheid en aan de overlast van de betrokkenen in de sector.

Tot zover het artikel in L'Echo welke je hier integraal kunt lezen.      

Voor mensen uit de sector is dit geen verrassing. Ook vorig jaar schreven we hier over het feit dat na een audit van EASA het Belgische DGLV geen examens meer kon inrichten voor piloten. Toen adviseerde DGLV de leerling piloten om naar het buitenland te gaan om examens af te leggen. Op onze vraag bevestigde DGLV toen dat in het najaar van 2020 alles terug in orde zou zijn, ...niet dus. 

Op ons artikel op het aantreden van de nieuwe directeur generaal van het DGLV, Koen Milis, in september 2020, kregen we toen ook reactie van een aantal lezers die hoopten dat er eindelijk wat zou veranderen bij het "Bestuur der Luchtvaart". Milis kwam aan het roer nadat er sinds eind 2014 alleen waarnemende of tijdelijk directeurs-generaal waren bij DGLV. 

Intussen begrepen we dat de nieuwe directeur-generaal zijn zware taak met veel energie en doorzetting heeft opgepakt maar de jarenlange problematiek zal niet binnen enkele maanden zijn opgelost.

Intussen werd de directeur van de dienst vergunningen reeds vervangen door een oude bekende van het DGLV, Nathalie Dejace. Mevrouw Dejace was voor ze bij EASA aan de slag ging, actief bij DGLV en destijds een van de waarnemende directeurs-generaal en kent dus DGLV van binnen en van buitenuit. Na maandenlange vertragingen bij de dienst vergunningen is er nu, zoals een paar lezers ons meldden, blijkbaar toch beterschap.

Hopelijk kan Dejace samen met directeur-generaal Koen Milis op voldoende begrip rekenen van EASA en krijgt ze de tijd om de oplossingen uit te voeren.

Wordt ongetwijfeld vervolgd...       

2 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *