Bezig met laden...

Logboek

Airbus toont nieuwe helikopter: DisruptiveLab

Airbus toont nieuwe helikopter: DisruptiveLab

In Toulouse maakte Airbus van de gelegenheid van zijn jaarlijkse Summit gebruik om zijn DisruptiveLab te onthullen, een nieuw vliegend laboratorium dat is ontworpen om technologieën te testen die bedoeld zijn om de prestaties van helikopters te verbeteren en de CO²-uitstoot te verminderen. De-carbonisatie in al zijn vormen is de focus area van de nieuwe testhelikopter.

Het DisruptiveLab zal een nieuwe aerodynamische architectuur evalueren die bedoeld is om het brandstofverbruik te verminderen, evenals de implementatie van hybridisatie nastreven met een volledig parallel hybride voortstuwingssysteem waarmee de batterij tijdens de vlucht kan worden opgeladen. De nieuwe demonstrator zal al voor het einde van 2022 de lucht in gaan om te beginnen met testvluchten en het rijpen van deze nieuwe technologieën. 

“Het DisruptiveLab gaat nog een stap verder in de ambitieuze strategie van Airbus Helicopters om de milieu-impact van zijn helikopters te verminderen en de weg te wijzen naar een duurzame luchtvaartindustrie”, zegt Bruno Even, CEO van Airbus Helicopters. “De innovatieve architectuur en de volledig parallelle hybride aandrijfsysteem kon alleen echt worden getest op een gloednieuwe demonstrator om de gecombineerde impact op de CO²-reductie te verifiëren, die wel 50% zou kunnen bereiken.”

Over de nieuwe architectuur van de DisruptiveLab:

  • Is voorzien van een aerodynamische romp van aluminium en composiet, speciaal ontworpen om de luchtweerstand te verminderen en zo het brandstofverbruik te verminderen.
  • De rotorbladen zijn zodanig in de rotor geïntegreerd dat een compactere rotorkop mogelijk is, wat de luchtweerstand vermindert en daardoor de energie-efficiëntie verbetert terwijl het waargenomen geluidsniveau wordt verlaagd.
  • De lichtere achterste romp bevat een gestroomlijnde Fenestron-staartrotor die ook bijdraagt aan verbeterde prestaties.

De DisruptiveLab demonstrator is gedeeltelijk gefinancierd door de DGAC (Franse Civil Aviation Authority) in het kader van het Franse Stimulus-plan. 

De strategie van Airbus Helicopters is gebaseerd op demonstrators om nieuwe technologie op een flexibele manier te testen en te ontwikkelen. Het bedrijf begon in 2020 met de werkzaamheden aan zijn eerste demonstrator, de Airbus FlightLab.

De FlightLab maakt gebruik van een bestaand H130-platform en is voornamelijk gericht op het onderzoeken en ontwikkelen van technologieën met betrekking tot verbeterde autonomie en veiligheidstechnieken. De DisruptiveLab zal zich richten op het verbeteren van de prestaties van helikopters en het verkleinen van de ecologische voetafdruk.

Airbus Helicopters werkt nog aan een derde helikopter demonstrator, de Airbus Racer. Het Airbus Racer programma behelst de bouw van een demonstrator hoge-snelheidshelikopter met een kruissnelheid van 400 km/u, daar waar een conventionele helikopter maximaal 260 km/u bereikt. Daarnaast is het de bedoeling om 20% minder CO² en NOx uit te stoten, een 20% lager geluidsniveau te bereiken en 25% minder te kosten per kilometer.

De uiteindelijke bedoeling van Airbus Helicopters is om succesvolle technieken uit deze testtoestellen in een volgende generatie helikopters of drones in te passen.

Foto's © Airbus Helicopters

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *