Bezig met laden...

Logboek

FLASH: Bell en Sikorsky/Boeing gaan door in FARA en FLRAA

FLASH: Bell en Sikorsky/Boeing gaan door in FARA en FLRAA

De kogel is door de kerk.

Het Amerikaans leger heeft voor zijn twee belangrijke helikopterprogramma's zijn toekomstige marsrichting gekozen. Voor het FLRAA (Future Long-Range Assault Aircraft) programma was een en ander sinds vorige jaar bekend maar nu werd ook voor het FARA (Future Attack Reconnaissance Aircraft)  programma de keuze bekendgemaakt. 

Het FARA-programma moet de keuze maken voor de toekomstige aanvals- en verkenningshelikopter van het Amerikaans leger. Tot voor vandaag waren er nog vijf bedrijven in de running en ze hadden allemaal funding gekregen om de beste FARA-helikopter te ontwikkelen. Het betrof: Boeing, Bell Helicopter, Sikorsky, AVX Aircraft en Karem Aircraft. 

Nu heeft het Amerikaans leger haar keuze beperkt tot twee kandidaten, Sikorsky en Bell Helicopters. Beide bedrijven krijgen nu extra middelen (elk $735 miljoen) van het leger om hun ontwerpen om te zetten in volwaardige prototypes.

Het winnende Sikorsky ontwerp, de Sikorsky Raider X, is een coaxiale helikopter met een push propeller. Het is gebaseerd op de Sikorsky X2 en S-97 Raider prototypes.

Het winnende Bell ontwerp, de Bell 360 Invictus, is een helikopter met een enkele conventionele hoofdrotor, met zijvleugels en een fenestron staartrotor. Het ontwerp heeft ook invloeden en technieken van de nieuwe Bell 525 meegekregen. 

Deze prototypes zullen het tegen elkaar opnemen in 2023 waarna het leger zijn uiteindelijke keuze zal maken als opvolger van de Bell OH-58 Kiowa scout helikopter. In 2028 moet dan de finale helikopterdesign klaar zijn voor productie.

Het FLRAA-programma moet de keuze maken voor de toekomstige langeafstand-aanvalshelikopter van het Amerikaans leger. Deze winnaar van dit programma zal de opvolger leveren van de Sikorsky UH-60 Black Hawk utility helikopter.   

Het Amerikaans leger heeft twee ontwerpen weerhouden voor dit programma: de Sikorsky / Boeing SB>1 Defiant en de Bell V-280 Valor. 

De Sikorsky / Boeing SB>1 Defiant is een coaxiale helikopter met een push propeller. Het is een nieuw ontwerp die wel profiteert van bepaalde technieken van de Sikorsky Raider en X2.

De Bell V-280 Valor is een nieuw ontwerp van de V-22 Osprey, tiltrotor. Deze technologie die hoge snelheid, verticaal landen en grotere afstanden met elkaar verenigd vliegt reeds 18 maand en kon de militairen overtuigen van een aantal nieuwe technologieën. De militairen waren sceptisch en hadden de moeilijke ervaringen in het achterhoofd toen de V-22 Osprey, de allereerste tilirotor, in dienst werd genomen.

Conclusie:

Het is duidelijk dat Sikorsky en Bell een goed zaak doen met deze keuze van het Amerikaans leger. We vermoeden dat ze elk een van de programma's zullen mogen bouwen. Het leger zal, ons inziens, niet tweemaal kiezen voor een coaxiale helikopter. Anderzijds vrees ik dat de Bell V-280 teveel is beladen met het verleden van de V-22 Osprey. Onze pronostiek: de Sikorsky/ Boeing SB>1 Defiant wint de FLRAA competitie en de Bell 360 Invictus wint het FARA order. 

Foto copyrights: Sikorsky

Video copyrights: Bell Helicopters

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepubliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *