Bezig met laden...

Logboek

Airbus onthult PioneerLab als nieuw tweemotorig helikopterlaboratorium

Airbus onthult PioneerLab als nieuw tweemotorig helikopterlaboratorium

Tijdens de luchtvaartconferentie in Hamburg onthulde Airbus Helicopters PioneerLab, zijn nieuwe tweemotorige technologie-demonstrator op basis van het H145-platform. Het is een aanvulling op het FlightLab-project van Airbus Helicopters en richt zich op het testen van technologieën die de uitstoot van helikopters verminderen, de autonomie vergroten en biobased materialen integreren.

"Met PioneerLab zetten we onze ambitieuze strategie voort om nieuwe technologieën aan boord van onze helikopterdemonstrators te testen en te ontwikkelen", zegt Tomasz Krysinski, hoofd onderzoeks- en innovatieprogramma's bij Airbus Helicopters (zie foto). "PioneerLab, dat in Duitsland is gevestigd op onze locatie in Donauwörth, zal ons platform zijn om technologieën te testen die specifiek zijn gericht op tweemotorige helikopters."

PioneerLab wil een brandstofreductie tot 30% aantonen ten opzichte van een conventionele Airbus H145 helikopter en dat dankzij een hybride elektrisch voortstuwingssysteem en aerodynamische verbeteringen. Aan boord van de demonstrator zal Airbus Helicopters ook structurele componenten testen die zijn gemaakt van biobased en gerecyclede materialen, die tot doel hebben de ecologische voetafdruk gedurende de hele levenscyclus van de helikopter te verminderen.

Airbus Helicopters is van plan om de nieuwe onderdelen te produceren met processen die het materiaal- en energieverbruik verminderen en de recycleerbaarheid verbeteren. Verdere onderzoeksactiviteiten omvatten de integratie van de nieuwste digitale technologieën in het vluchtcontrolesysteem van de helikopter en speciale sensoren om de autonomie en veiligheid tijdens kritieke vluchtfasen te vergroten, zoals opstijgen en landen.

PioneerLab wordt gedeeltelijk medegefinancierd door de BMWK, het federale Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaatacties via zijn nationale onderzoeksprogramma LuFo. Het FlightLab-project van Airbus Helicopters biedt flexibele en efficiënte testbank om snel technologieën te testen. Het maakt deel uit van de strategie van Airbus Helicopters om incrementele innovatie te brengen, om zijn huidige producten te verbeteren en om technologie te ontwikkelen voor toekomstige platformen.

De vluchtcampagne van de PioneerLab is al begonnen op de grootste Duitse locatie van Airbus Helicopters in Donauwörth, met een rotor strike alarmeringssysteem die als eerste techno-bouwsteen getest werd aan boord van de demonstrator. De volgende fase is het testen van een geautomatiseerd start- en landingssysteem.

Met de onthulling van de PioneerLab heeft Airbus Helicopter nu 4 demonstrator-projecten actief: FlightLab, DisruptiveLab, Racer en nu de PioneerLab. In de komende weken komen we hierop terug om wat meer duiding te geven bij deze vier (gesponsorde) projecten.  

Foto's & video © Airbus Helicopters

Video:
Video afspelen...

0 Reactie(s)

Laat reactie achter....

Uw email adres zal niet gepupliceerd worden, u dient enkel uw reactie te valideren. Verplichte velden worden aangeduid met *